Valp

De første månedene vi har valpen i hus er det tre viktige fokusområder

Å forholdes seg til oss som flokk: fra du får valpen i hus er det lurt å begynne og trene på at den skal ta kontakt med oss og velge å være med oss og lystre våre kommandoer selv om det er andre fristelser i nærheten. Da legger vi til rette for en voksen hund som vi kan ha med oss overalt og det eneste den bryr seg om er oss. En slik hund kan vi lære hva som helst og derfor er det ikke så nøye med å lære inn masse andre øvelser sånn helt i starten. Det vi si at i starten er det lurt å fokusere på kontaktøvelser og andre øvelser som lærer den å engasjere seg i oss. Lær valpen din at all mat og moro kommer via deg, da vil du få en hund som blir opptatt av deg og hva du gjør. Du kan lese mer om dette under «kontakt og fokus» og se innlæringsvideo under «øvelser». For å skape gode vaner helt fra starten er det lurt å begynne og trene innkalling og det å holde seg i nærheten når man går tur fra dag én. Du finner også innlæringsvideo på dette under «øvelser». Sånn generelt er det lurt å tenke at de vanene du lærer valpen får den med seg når den blir voksen. Ønsker du for eksempel at den voksne hunden ikke skal hoppe på mennesker den møter, bør du tenke over hva valpen din skal gjøre når den hilser. Du finner tips til dette i øvelsen «hilse pent».

Miljøtrening og sosialisering: det er lurt å lage seg en liste over alle de tingene og situasjonene du ønsker at den voksne hunden deres skal takle. For eksempel om dere har båt bør valpen ha opplevd vann, brygge og det å være på båten mens den enda er liten (gjerne i løpet av de første to månendene dere har valpen). Det aller viktigste når man miljøtrener og sosialiseres er at valpen får positive opplevelser med de situasjonene dere presenterer den for. Ikke stress med at den skal oppleve alt og alle på en gang. Et tips er å tenke at valpen skal oppleve litt nytt hver dag. For eksempel et nytt miljø i form av å ta den med bort til naboen, hilse på en voksen hund dere synes har en bra oppførsel eller bare gå en tur der dere møter på for eksempel biler, syklister eller nye mennesker. Ta med maten til valpen når dere skal oppleve nye ting sammen, så får dere trent kontakt i samme slengen! Husk å alltid rose når valpen tar kontakt med dere uansett hvor dere er og hva

Gode vaner hjemme: det er lurt å tidlig lage seg en oversikt over hva dere ønsker at den voksne hunden skal kunne innendørs. To vanlige fokusområder i starten er: å kunne være alene hjemme og bli husren. Å lære valpen å være alene hjemme handler om å ta det rolig og forsiktig. Begynn med noen få minutter og øk tiden gradvis. Gjør det trygt og trivelig å være alene. Ikke gjør en «bigdeal» ut treningen og bruk gjerne en stort bur så valpen har et avgrenset område. Da legger du til rette for at den ikke lærer seg uvaner som å tygge på møbler eller sko. Har du utfordringer med det å lære valpen å være alene hjemme? Spørs instruktøren i facebookgruppa vår! Det er svært sjeldent en hund ikke blir husren og de aller fleste valper skjønner at de skal gjøre fra seg ute i løpet av noen måneder. Noen bruker litt lengre tid og andre skjønner det etter bare noen dager. Det er veldig individuelt. Synes du det går tregt og er usikker, tar du kontakt med veterinæren for en helsesjekk.

Tips til å få valpen husren: