Kontakt og fokus

Det er veldig kjekt med hund som tar kontakt av seg selv og som opprettholder fokuset på oss i ulike situasjoner i hverdagen. Skal vi få til dette må vi lære hunden at det lønner seg å ta kontakt og jobbe for oss. Gjennom å styre maten og leken lærer vi hunden at vi blir det viktigste i hverdagen deres. For en periode kan det være lurt å rydde bort matskål og leker, og kun ta frem mat og lek når du skal gjøre noe sammen med hunden. Da vil den lære seg at det er via oss resursene blir tilgjengelige og da blir vi det viktigste hunden vet.

Mål opp porsjonen med mat hunden skal ha i løpet av dagen og ha som mål at mesteparten skal hunden få via deg. Ta med deg maten når dere går tur og gi hunden et par kuler når den tar kontakt med deg. Bruk også maten når dere trener kontaktøvelsene og annen trening. Da vil hunden din lære seg at den må ta kontakt med deg og jobbe sammen med deg for å få mat. Hunder er lagd for å jobbe sammen med flokken sin for å skaffe og spise mat, så dette er helt naturlig for hunden. Gjør dette en periode over noen uker, så kommer du til å merke stor forskjell på kontakten mellom dere.

Du kan også variere med å bruke andre godbiter når dere trener, men prøv å bruke den vanlige maten først så slipper du å lage deg en kresen hund om du ikke trenger det. Vær litt tålmodig og gi det noen dager. Noen hunder trenger litt tid for å vise vilje til å jobbe for maten den er vandt til å få gratis i matskålen. Dette fordrer at hunden din er frisk og har et normalt kosthold.

Gjør det samme med lekene til hunden. Ta frem lekene kun når dere skal trene sammen. For eksempel når dere skal trene innkalling. Da blir hunden ekstra motivert for å komme til deg! Lyst til å lære inn en innkalling som fungerer med masse forstyrrelser rundt dere? Se innlæringsvideo under «øvelser».

Uansett om du belønner med leke eller mat husk å rose før du belønner. Dette kan du lese mer om under «belønning». Du kan se innlæringsvideo av ulike kontaktøvelser under «Online Kurs».