Å mene det vi gjør

Skal vi trene og oppdra hund må vi mene det vi gjør. Uansett om vi skal fortelle hunden at det den gjorde var veldig bra eller om vi ønsker å påpeke noe Fido ikke bør prøve seg på igjen, må vi mene det. Det vil si at vi må ha følelsene våre utenpå kroppen. Vi må vise med hele oss selv hva vi syntes om det hunden gjorde.

Skal vi rose er det ikke ordene våre som er det viktigste det er følelsen vi har når vi roser. Hunden må få kjenne at vi ble skikkelige glade for det den gjorde! Det vil si at vi må tørre å gi litt av oss selv. Det betyr ikke at vi trenger å rose kjempehøyt med lys stemme eller springe rundt i sirkler å juble alt vi orker. Det betyr at du må rose og belønne slik at både DU og hunden koser dere og har det kjekt. Du kan se video om hvordan du belønner hunden under «belønning».

Det samme gjelder om vi skal fortelle hunden at vi er misfornøyde med noe den gjorde. Da er det ikke snakk om nyinnlæring av en kommando, men når hunden din gjør noe den vet er galt. Da må du vise med hele deg hva du synes. Beveg deg mot hunden din, tramp gjerne litt i bakken (om det må til for å få kontakt) og fortell hunden at dette ikke skal gjenta seg. DU må bli sint og vise det med hele kroppen din. Du trenger ikke å ta i hunden. Du skal ikke skremme hunden, men gi et tydelig signal på at dette ikke var greit.

Når hunden da gir et signal tilbake på at beskjeden din er mottatt (du ser at hunden synes det er litt ubehagelig at du er sint) roser du, slapper av i kroppen, beveger deg fra hunden og gir den en ny kommando i et vanlig toneleie. Du må huske å aldri være langsint! Hunder lever i nuet og må få en positiv tilbakemelding tvert de gjør rett etter at de har gjort noe de ikke skal.

Får du til å kombinere det å fortelle hunden hva den gjør rett og hva den gjør galt på en slik måte at hunden føler du mener det, kommer du til å merke at relasjonen mellom deg og hunden endrer seg. Hunden kommer til å ta kontakt med deg oftere og få et større motivasjon for å lystre deg.

Et eksempel på dette kan være det å trene på innkalling. Du har trent masse på innkallingsordet ditt å er sikker på at hunden vet hva «kom hit» betyr. Så roper du «kom hit» og hunden står bare å snuser og bryr seg ikke om å komme. Først prøver du med å si «nei». Hvis hunden da ikke lystrer (og du har trent inn hva «nei» betyr») reagerer du ved å vise hunden at dette ikke er greit. Beveg deg mot hunden med et sint kroppspråk og tramp i bakken.

Når hunden ser på deg og viser at den synes det er litt ubehagelig at du er sint på den, roser du og slapper av i kroppen. Beveg deg fra hunden og kall den inn på nytt. Når hunden da kommer til deg roser du og belønner skikkelig! Og da er det kjempeviktig at du viser at du er veldig fornøyd med at hunden lystret kommandoen din. Belønn lenge med noe både hunden og du synes er gøy. En god tommelfingerregel er at du skal rose fem ganger så mye og lenge som da du var streng.

Dette blir det effektiv og bra hundetrening av!

Du finner innlæringsvideo av både hvordan du lærer inn kontakt, nei, og innkalling under «Online Kurs».