
Fordypning i hundens atferd
Har du lyst til å virkelig forstå hva hunden din prøver å fortelle deg?
Vil du lære å fange opp de små signalene, og forstå hvorfor problematferd oppstår? Ønsker du å bli god på å lese og tolke hund, samt få konkrete verktøy for å forebygge og håndtere problematferd på best mulig måte? Da er dette kurset midt i blinken for deg!
Velkommen til et unikt fordypningskurs i hundeatferd!
Kurset er skreddersydd for å dypdykke inn i hundens språk og signaler. Gjennom seks samlinger fordelt over et halvt år skal vi jobbe med hvordan vi kan lese, tolke og endre hundens atferd på en trygg, etisk og faglig forankret måte.
På kurset får du en kombinasjon av nerdete teori og praksisnære øvelser fra erfarne instruktører som brenner for sitt fagfelt. Sammen utforsker vi hva som ligger bak hundens atferd og mentalitet, med fokus på forebygging og håndtering av problematferd. Du får kunnskap om hvordan du blant annet kan tolke hundens signaler, gjennomføre observasjoner, og du vil lære om ulike mentaltester som brukes for å kartlegge hundens mentale egenskaper.
Kurset passer perfekt for deg som:
– Trener egen hund og vil forstå den bedre
– Jobber med hund i profesjonell sammenheng
– Ønsker faglig påfyll og dypere innsikt i hundens språk, signaler og atferdsmønstre
Se samlingsplan lenger ned på siden.
Alle instruktørene på utdanningen har flere års praktisk erfaring innen sitt fagfelt og en solid teoretisk utdannelse. Instruktørene er våre egne atferdsrådgivere Marianne og Inger. Årets ekstern instruktør er Ingrid Eidstumo, som har jobbet som mentaltester og fagleder for hundetjenesten i politiet.
Pris:
- Alternativ 1: Delbetaling: 3 300 kr per samling
- Alternativ 2: Earlybird engangsbetaling: 18 000 kr (Rabattert pris!)
Påmeldingen er økonomisk bindende. Du melder deg på via arrangementet, og velger betalingsalternativ. Velger du alternativ 1 “Delbetaling” får du tilsendt en informasjonsmail senere der du velger du videre betalingsløp.
-
Må jeg ha tilgang på egen hund?
På kurset vil det på enkelte samlinger være praktisk trening med hund, og da er det fordelaktig egen hund å trene med. Men man må ikke ha en hund selv for å delta på kurset.
-
Vil det være oppgaver mellom samlingene?
Det vil bli gitt treningsøvelser mellom samlingene. Det er valgfritt om man ønsker å utføre hjemmearbeid som observasjoner, loggføre atferd, evalueringer og jobbe med caseoppgaver.
-
Hvem passer kurset for?
Kurset passer for både de som trener hund og for de som jobber profesjonelt med hund. Man trenger ingen forkunnskaper, bare interesse for å forstå og jobbe med hundens atferd. Vanskelighetsgraden på kurset vil derimot oppleves forskjellig ut ifra hvor mye erfaring man har fra før, men instruktørene er vant til å individtilpasse teori og øvelser.
Timeplan
Samlingsplan 2025
- 18.10.2025 - 19.10.2025
- Samling 1: Hva ligger bak atferden?
- På første samling legger vi grunnlaget for hele kurset. Vi går gjennom hva som er naturlig atferd hos hund, og hvordan denne formes av både genetikk og miljø. Du lærer om etologi, raseegenskaper og grunnleggende læringsteori – alt med mål om å forstå hvorfor hunder oppfører seg som de gjør, og hvordan vi kan tolke og påvirke atferd på en trygg og kunnskapsbasert måte.
- 08.11.2025 - 09.11.2025
- Samling 2: Hundens språk og menneskets påvirkning
- Denne helgen lærer du å lese hundens signaler og kroppsspråk mer presist. Vi jobber med observasjon og analyse av atferd, og trener på å tolke det vi ser uten å legge inn egne tolkninger for tidlig. Du får også innsikt i hvordan våre handlinger og følelser påvirker hundens atferd, både bevisst og ubevisst.
- 06.12.2025 - 07.12.2025
- Samling 3: Forstå og håndtere problematferd
- Vi går gjennom hva som regnes som problematferd, med fokus på stress, aggresjon, redsel, angst og fobier. Du lærer å identifisere de vanligste atferdsutfordringene, og hvilke metoder som kan brukes for å behandle dem – både treningsmessig og, når relevant, medisinering. Samtidig introduseres du for sladretrening som et verktøy for trygg kommunikasjon. Observasjon og analyse av atferd står sentralt gjennom hele helgen.
- 03.01.2026 - 04.01.2026
- Samling 4: Mentalitet og atferdskartlegging
- Denne helgen fokuserer vi på mentalitet og hvordan man systematisk kartlegger hundens atferd. Du lærer om valpetesting og ulike mentaltester for voksne hunder, som MH og BPH, samt hvordan disse brukes i praksis. Det blir også observasjonsøvelser.
- 14.02.2026 - 15.02.2026
- Samling 5: Forebygging og forståelse av problematferd
- Fokuset på denne samlingen er på å forebygge problematferd gjennom en helhetlig tilnærming. Du lærer metoder for å styrke hundens selvbeherskelse og impulskontroll, samtidig som sladretrening brukes som et verktøy for trygg og tydelig kommunikasjon.
- 14.03.2026 - 15.03.2026
- Samling 6: Praktisk trening, observasjon og etikk
- I siste samling jobber du aktivt med å observere hundeatferd og trener egen hund med veiledning. Gjennom workshops får du praktisk erfaring og mulighet til å diskutere utfordringer. Vi avslutter med viktige temaer rundt etikk, moral og norsk dyrevelferdslov, som rammer all atferdsarbeid med hund.
