Unghund

Fysisk kjønnsmodning

Når valpen har bikket 6 måneder sier vi gjerne at den har blitt en unghund. Det vil si at den nærmer seg første kjønnsmodning (ca. 7- 10 måneder). Dette er perioden tispene som regel får løpetid og hanhundene begynner å løfte på foten. Dette er individuelt og vil variere noe fra hund til hund. I denne perioden vil man ofte merke at hunden blir mer opptatt av andre ting og derfor litt mindre mottakelig for trening. Nå merker de fleste at «valpen» ikke holder seg i nærheten lengre og begynner og ta seg turer lengre og lengre bort.

Gjør det enkelt for både deg selv og hunden og bruk mye bånd i denne perioden så unghunden ikke får en vane med å stikke av. Tenk også slik med andre øvelser. Gjør det enkelt for hunden å lykkes nå som den synes det er vanskelig å konsentrere seg. Tren mye kontakt og vær nøye med å styre resursene til hunden, så blir det mye enklere å få fokus. Les «kontakt og fokus» og se innlæringsvideo under fanen «øvelser»

Etter den fysiske kjønnsmodningen går hunden inn i en periode hvor den er mer mottakelig for trening. De fleste merker nå at det blir enklere å lære den nye ting igjen! Benytt denne perioden godt og tren masse. For inspirasjon til hva dere kan trene på se oversikten over de ulike øvelsene under fanen «øvelser»

Psykisk kjønnsmodning

Når hunden nærmer seg 1,5 år nærmer den seg psykisk kjønnsmodning og de fleste hundene er ferdige rundt 2 år. I denne fasen vil de fleste igjen merke at hunden er mer opptatt av andre ting, kanskje enda sterke enn da den var under fysisk kjønnsmodning. Også under denne perioden er det lurt å ikke trene på veldig mye nye eller vanskelige ting som krever mye av hunden. Det vil ikke si at du skal la hunden gjøre ting du ikke ønsker at den skal gjøre (eksempel hoppe på mennesker den møter) fordi disse vanene vil vedvare selv om hunden blir ferdig med kjønnsmodningen. Men gjør det lettere for hunden og lykkes ved å trene på ting hunden er allerede god på og vent med å lære inn mye nytt. Tren mye kontakt nå også!

Når hunden er bikket 2 år sier vi gjerne at hunden har «landet». Hunden vil roe seg og få en mer stabil personlighet. Nå får du igjen for all den gode treningen du og hunden har gjort sammen frem til nå! Det vil ikke si at hunden nødvendigvis er ferdig trent eller ikke kan lære seg nye ting, for det kan den gjøre livet ut

Det er viktig å nevne at disse periodene er varierende fra hund til hund både med tanke på tidspunkt og hvor sterkt hunden er påvirket. Det viktigste er at vi som eiere er klar over at hunden går igjennom slike perioder og tilrettelegger treningen og oppdragelsen av hunden deretter. Da blir det så mye enklere for begge parter!